EU-migranter

romer bukarest

Värdighet här – förändring där.

Dagligen möter vi nöden i världen. På TV ser vi flyktingar som försöker ta sig till Europa över Medelhavet eller landvägen genom Turkiet, Bulgarien, Ungern och andra länder. Förtvivlade människor som flyr för sina liv, från förföljelse, krig eller fattigdom. Vi möter EU-migranter som sitter utanför våra affärer, för att på något sätt få ihop pengar till sin överlevnad. Vi möter deras sorgsna blickar och vi undrar hur vi på bästa sätt kan hjälpa? Vi kan stödja EU-migranter som kommit till Sverige så att de får en dräglig tillvaro. Det hjälper för stunden men det ger ingen långsiktig hjälp.

romer1Uttrycket “värdighet här, förändring där” har jag hämtat från Hjälporganisationen Hjärta till Hjärta. De arbetar för att hjälpa och stödja EU-migranter i Sverige men framförallt i deras hemländer.

Vi kan vara med och ge EU-migranter värdighet när de är i Sverige. Det gör vi genom att bemöta dem som vi själva vill bli bemöta av andra. Det är viktigt att vi inte vänder bort blicken, utan att vi ser varandra, ger varandra ett leende, talar med varandra. På så sätt visar vi att människor är viktiga och värdefulla och vi delar med oss av medmänsklig kärlek och värme. Detta kan vi alla vara med och sprida.

Svårare är att vara med och förändra EU-migranternas situation i deras hemländer. Det går inte att hjälpa alla men vi kan vara med och förändra vardagen för några. Insatser som behöver göras är utbildning, arbete, och hälsovård. Dessutom behöver vi förändra vår syn på romer och romernas syn på sig själva. Ofta har de en negativ självbild p.g.a. att de alltid varit slavar åt andra, förföljda och hatade. När man under ca 1000 år utsatts för detta så ligger det djupt i generna och man har lärt sig leva med det faktum att man inte är accepterad i samhället.

Det finns goda exempel i Bulgarien som ger hopp om en förändring inför framtiden. I romernas getto i staden Kardzali har den romska församlingen satsat på att hjälpa barnen. De får undervisning som har gjort att de klarat sig bra i den bulgariska skolan. I en annan romsk församling samlar man en gång i veckan utsatta barn. De får mat, undervisning, och kunskap hur man uppför sig. Även för de barnen blir chanserna större att klara av skolgången.  Att satsa på barnen kan ge dem möjlighet till utbildning som i slutändan leder till arbete.

Arbete är oerhört viktigt, finns det behöver man inte resa till Sverige för att tigga. Romerna är villiga att arbeta och idéer finns. I staden Kneza planeras en sykurs för romska kvinnor vilket skulle kunna leda till att de får jobb på en fabrik som syr kläder. Det handlar om att ge hjälp till självhjälp.

Det är trosstärkande att besöka romska församlingar. Lovsången är mäktig och deras tro är stark. De har inga materiella tillgångar, som vi bygger vår trygghet på, utan de är helt beroende av Jesus. Deras hängivenhet för Gud smittar av sig och man blir utmanad av deras hänförelse och överlåtelse till Jesus.

Lars-Inge

 

 

 

 

 

romer1

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.