Ensamhet

 

ensam

 

Sverige – världens ensammaste land

Filmaren Erik Gandini har gjort en dokumentär som heter: The Swedish Theory of love. I filmen beskriver han Sverige som världens ensammaste land.  Många i Sverige lever självständiga liv och trivs med detta. Vi har skapat ett individualistiskt samhälle där människor frivilligt väljer att leva ensamma. Man räknar med att nästan 50% av hushållen i Sverige är ensamhushåll.

För andra människor är inte ensamheten självvald. De mår dåligt och känner sig ensamma, instängda, isolerade och saknar andra människors sällskap. Skrämmande exempel finns där människor legat döda i sina lägenheter i upp till två år utan att någon saknat dem.

Forskning har visat att människor som lever ensamma mår dåligt, har sämre hälsa och lever kortare.

Människan, som är skapade till Guds avbild, mår bäst när vi lever i goda och nära relationer med varandra. Bibeln är tydlig på att människan är ämnad till gemenskap, där man kan hjälpa och stödja varandra på olika sätt. Jesus säger att det är saligare att ge än att få. Paulus talar om den kristna gemenskapen som en kropp där var och en är en del, som kan både ge och ta emot.

Låt 2016 bli ett år, då vi ger mer tid för relationer. Se och lyssna på varandra. Ta en fika, prata och umgås en stund. Ge och ta emot praktisk hjälp. Då kommer vi att känna oss mindre ensamma, må bättre, leva tryggare och lyckligare.

Lars-Inge

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.