Vad ser du?

 

Ögat Herren ställde frågan till Jeremia, Amos och Sakarias. Och nu ställer jag frågan till Dig, Du som läser det här. Vad ser Du? Vad Du ser påverkar vad Du tror, Din förväntan, vad Du tänker och vad Du säger och hur Du handlar! Ja, vad Du ser kommer att styra Dig! Vi uppfattar vår omvärld via våra 5 sinnen, och synen är ett av våra viktigaste sinnen. Vad vi ser påverkar vår förväntan, vår tro och vår energi och våra motiv.

Hur fungerar ögat? Ögat uppfångar ljus och reflekterande ljus, och bryter ljusstrålarna och därefter sänds de som signaler till hjärnan som formar stimuli till en bild, som Du får tolka.  Din tolkning grundas också på Din erfarenhet. Det är därför vi inte ser exakt likadant, eller mer korrekt tolkar bilden olika! Ögat fungerar som en kamera, den bländar av ljuset, ställer in avstånd och sänder vad den registrerat till hjärnan för framkallning.

Vi vet att många av våra idrottsmän söker motivera sig med målbilder, och de ger stor energi att nå vad man drömmer om. Jag är väl knappast någon idrottsman, men jag minns när jag cyklade Vätternrundan första gången. När jag kom till Medevi, hade jag bara 2,5 mil kvar, men då tänkte jag bryta för orken var slut, jag hade inte tränat tillräckligt innan loppet. Men jag fortsatte ändå. Många passerade mig, men när jag kom ca milen innan Motala, såg jag plötsligt höghusen, och något märkligt hände. Det var som jag fått en hjälpmotor som drev mig framåt. Jag passerade massor av cyklister och lade på en mäktig spurt mot målet. Jag märkte att när jag såg målet, då fick jag en otrolig energi. Jag såg målet framför mig! Och såg att det var möjligt att nå det också.

I Efesiebrevet kapitel 1, läser vi om våra ”inre ögon”! Läs de orden och under bön ber Du Herren visa Dig… En del av Profeterna i GT hörde och kallades Nabiy (Hebreiska), då orden ”bubblade upp” men många av profeterna kallades i stället ”Seer” (Engelska), då de tog emot Herrens ord genom syner, drömmar och bilder. Vi finner GT profeter i båda grupperna, och så också i dag. På  vårt svenska språk används för båda grupperna ordet profet och profetia. Men på Hebreiskan och i engelskan finns två skilda namn på dem.

Alla kan höra Guds röst och alla kan ta emot syner från Herren själv! Vi får använda vår ”inre ögon” som Paulus kallar det. Men hur går det till?  Först så måste Du koppla bort allt som kan störa Dig. Gud talar med Dig på olika sätt: Inre röst eller genom sitt skrivna ord, eller genom någon budbärare. Men han kommunicerar också med Dig genom att Du ”ser” bilder, har drömmar, tar emot visioner. Lättast tar Du emot från Gud när Du är helt stilla och fokuserar på Honom i bön. Be Gud om en vision som formar Dig. Skriv ner vad Du tagit emot från Herren, så Du minns och låter kraften från vad Herren visat Dig bli Din ”hjälpmotor”.  Den energin som visionen ger är större än vad du själv kan åstadkomma, därför kallas det för övernaturliga gåvor.

Be att Herren öppnar Dina ögon så Du ser!  Ser vad?

  • Vem han är
  • Vad det innebär att vara Hans ambassadörer
  • Hans kraft i och genom oss som tror

Vi måste lyfta vår blick från markperspektivet, och bjuda in Honom att låta oss se som Han gör!

Han menar att vi skall ta emot och använda de andliga gåvor han gett sin församling.  De förändrar oss från kraftlösa till övervinnare. Från att gå i egen kraft till att låta sig användas av Honom!  Vad Du ser påverkar vad Du anser är möjligt! Det påverkar Din tro!  Vad skulle hända om Herren visar Dig något av vad han ser?

Roger Hellmark Götene

 

 

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.