Pingst

Duva

Varför firar man pingst?

Pingsthögtiden har funnits i många tusen år. Den fanns hos israeliterna redan på Gamla testamentets tid och är känd under flera namn. Den kallades först “skördehögtiden” (hag hakkasir) (2 Mos 23:16) och “förstlingsdagen” (jom habbikkurim) och då skulle alla män träda fram inför Herren, dvs infinna sig vid den centrala helgedomen. Då skulle man hålla en helig sammankomst och bära fram “förstlingen” av grödan i form av två kakor som var bakade av årets först säd. Högtiden var alltså en jordbrukets högtid, en ren skördefest, och dess väsentliga innebörd var att man för att visa sin tacksamhet gav Gud frivilliga gåvor.

Bland judar i dag är det populäraste namnet på den här helgen “veckofesten” eller shavout (2 Mos 34:22) på hebreiska. Det namnet kommer av att man räknade sju veckor mellan påsk och pingst (Lev 23:16). Eftersom det innebar att helgen firades på den femtionde dagen efter påsk – den sjätte dagen i månaden Sivan som inföll i maj-juni – kom högtiden att på grekiska (som Nya testamentet skrevs på) kallas Pentekostos som betyder “femtionde” och det blev sedan på svenska “pingst”.

Gud valde den första pingsten efter Jesu uppståndelse till att utgjuta helig ande över 120 troende (Apg 1:15):

“När pingstdagen kom var de alla församlade. Då hördes plötsligt från himlen ett dån som av en stormvind, och det fyllde hela huset där de satt. De såg hur tungor som av eld fördelade sig och stannade på var och en av dem. Alla fylldes av helig ande och började tala andra tungomål [dvs andra språk], med de ord som Anden ingav dem. I Jerusalem bodde fromma judar från alla länder under himlen. När dånet ljöd samlades hela skaran, och förvirringen blev stor när var och en hörde just sitt språk talas” (Apg 2:1-4)

Denna fantastiska händelse var en bekräftelse på att Jesus hade hållit sitt löfte att skicka den utlovade “Hjälparen”, den Heliga Anden, till dem. Samtidigt visade den lärjungarna vilken kraft Gud skulle ge dem för att göra det möjligt för dem att föra ut evangelium i hela världen, till människor vilkas språk de normalt inte talade.

Allra först blev de människor i Jerusalem som bevittnade detta fenomen chockade. Men aposteln Petrus, som nu var fylld av Helig Ande, förklarade för åhörarna att det här var Joels profetia som gick i uppfyllelse:

“Detta är vad som har sagts genom profeten Joel: ‘Det skall ske i de sista dagarna, säger Gud, att jag utgjuter min ande över alla människor. Era söner och döttrar skall profetera, era unga män skall se syner och era gamla män ha drömmar'” (Apg 2:17)

Hämtat från Allt om Bibeln
Läs mer på alltombibeln.se

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.