Förgätmigej

 

Förgätmigej

Svenska Dagbladets läsare har utsett svenskans vackraste ord som blev förgätmigej. Blomman är Dalslands landskapsblomma och romantikens blå blomma som är motiv på  samlarserviser från presentföretaget Svaneholm. Blommans namn talar om kärlek men även rädslan för att bli övergiven.

Förgätmigej har ett annat svenskt namn, kärröga, som naturligtvis syftar på växtplatsen och blommans färg.

Teofil Engström besjöng blomman:

Det stod en blomma så skön och blid i dikesrenen där hemmavid. Den lilla blomman jag glömmer ej, den himmelsblå förgätmigej.
Fast utan ord den bilden ger mig bud: Det finns en Gud, det finns en Gud. Ty allt det sköna som mitt öga ser, en större tro på Gud med ger.

När man ser hur allt fungerar in i minsta detalj, kan man inte undgå att förundras. Skapelsen visar att det finnas en tanke, en Gud bakom allt det sköna. Det  krävs en större tro att säga att allt har kommit till av en slump.

Gud skapade en underbar, Edens lustgård, en vacker plats för människan att leva i. En fantastisk värld där Gud såg till att människan hade allt hon behövde. Människan är Guds avbild, Guds ögonsten som han älskar högt över allt annat.

Tyvärr valde människan att inte leva som Gud vill, vilket gjorde henne till syndare. Men Gud slutade inte att älska oss, trots att vi lämnade honom, utan Gud sände Jesus för att rädda oss till evigt liv. Det är det yttersta beviset på Guds kärlek.

En av våra största rädslor är att bi övergivna av någon vän, att bli lämnad ensam, mobbad och utfryst. Vi säger till varandra förgätmigej, glöm mig inte.

På samma sätt kan vi oro oss för att Gud ska överge oss. Vi  ber Gud förgätmigej! Men vi kan vara säkra på är att Gud aldrig, kommer att glömma  bort oss.

Det kan vara så att Gud placerat förgätmigej för att vi aldrig skall glömma, att han alltid älskar oss och vill ditt och mitt bästa. Låt oss i sommar njuta av Guds vackra natur.

I denna ljuva sommartid gå ut min själ och gläd dig vid den store gudens gåvor

Jag önskar er en skön sommar.

Lars-Inge

 

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.