Från Barnens Ambassad

Augusti – Månadsbrev 
från Barnens ambassadHej Ni Alla i Församlingen i Asker

 
Här kommer en glad sommarhälsning. Sol, bris och blommor – sommaren är snart över!!
 
Barnen började sitt sommarlov 1 juni. Sedan i mars har barnen varit i karantän och skolorna har varit stängda. Barnen har fått distansundervisning. Entusiastiska planer att ha sommarläger i Vännernas hus blev till intet. Karantänen satte käppar i hjulen för oss. Alla offentliga evenemang förbjöds i vår kommun. Tennisbord, racketar, bollar mm., allt detta hann vi köpa in till det tänkta sommarlägret.  Men det är inte bortkastat, utan blir till glädje när vi får öppna upp Vännernas Hus igen.
 
Först var det mörka moln. Inget sommarläger! Goda nyheter är ändå att barnen fick åka till ett annat sommarläger.  De fick åka till “Dzherelo Nadiji” ett kristet läger nära Kiev. Lägret ligger vid Dnjepr, i staden Pereyaslav-Kmelnitsky. Arrangörerna där fick tillstånd trots karantänen, men bör hålla sig till reglerna. Nu njuter barnen för fullt av sommarlägret.
 
Mirjams tankar:
 
”… och jag tänkte hur viktigt det här lägret är för barn som är nedstämda av karantänen. Kan du tänka dig barn som inte går i skolan, inte få gå ut, inte träffa varandra. Karantänen började redan i mars. Tiden i karantän – var, och – är svår för barn och vuxna.” Mirjam
 
Tack Nordisk Östmission
 
Vi uttrycker vår tacksamhet till Nordisk Östmission, som ännu en gång har gett ett generöst bidraget till att ordna ett sommarläger. Barnen har fått en stund av sommarens glädje. Just i dessa tider är sommarlägret barnens viktigaste och roligaste händelse. Ett stort tack.

Vi saknar varandra
 
”Jag saknar barnen” säger Nadija Mikhailivna, pedagog i Vännernas Hus.
 
”På grund av karantänen kunde barnen och jag inte träffas. Vi har bara pratat på telefon.  Men nu kan jag träffa barnen, en och en, utomhus.  Vi pratar och pratar … Barnen saknar Vännernas hus:
 
– Jag vill så gärna till Vännernas hus. Jag vill spela bordtennis. (Artem 10 år)
 
– Jag saknar alla. När får jag komma? (Dasha 9 år)

 
Nadija berättar att skörden blir riklig i vår trädgård. Vi uppskattar och är tacksamma för alla frön och plantor som vi fått.  Nu har också vi i Vännernas hus grönsaker till barnen. Vi konserverar och vår jordkällare fylls på.• • •

Mat, frön, tvål – leveraras
 
Så här är det  – matleveransen.  Det är inte alltid vägen är farbar- så här blir det ibland, vi bär hjälpen fram.
 
 
”Tack till dig som deltog i insamlingen för matpaket. Under våren och sommaren har barnfamiljer fått matpaket. Barnen slapp vara hungriga. Och “vår insamlingen” – frön, plantor och fjäderfän har redan blivit till stor välsignelse. Trädgårdarna ger mat, hönsen värper …, ”berättar Katja, som är ansvarig för hjälp programmen. Hon berättar vidare:
 
”Han förlorade sin hustru i sjukdom. Han åkte genast hem från krigszonen i Östra Ukraina för att ta hand om sina barn. Tre av barnen är minderåriga. Barnen saknar mamma. Naturligtvis är det mycket svårt för honom ensam, men han gör sitt bästa. För honom är din hjälp och ditt stöd varit ovärderligt” – säger Katja.
 
”… under våren och sommaren besökte vi många familjer där vi lämnade matpaket. Deras hjärtliga tack vill vi förmedla till dig. Vi har sett hur familjerna uppskattar hjälpen och de är stolta över sin skörd,” berättar Katja.
 
 
Tack, inte till oss – utan till dig
 
 “Ett enormt tack för maten som ni kom med, även att det var karantän.  Ett stort tack för att du finns, att du inte glömmer oss och hjälper. För mig och mina barn är din hjälp mycket värdefull.” mamma Nastja.
 
“Roma och jag har en glad dag. Vi fick matvaror och frukter från Barnens Ambassad. Vi är så tacksamma för den här hjälpen.
 
Vi har det trångt ekonomiskt och har inte så mycket mat hemma. Något extra gott är det inte tal om.  Romka blev så glad när han såg matvarorna och där fanns det också frukter och godsaker. Må Herren välsigna er och bevara er hälsa. ”  Mamma Oleksandra.
 
 
Tack för ditt stöd i dessa svåra tider. För oss är din omsorg och hjälp dyrbar. Det är så trevlig att veta att det finns goda människor som du, som har hittat inom sig viljan att hjälpa oss.  Jag önskar att också du själv skulle få möta en god människa som dig själv. Ett stort tack för hjälpen. Babushka (på ukrainska = mormor) och Aljosja.
 

Första fikapaus efter semester – arbetet fortsätter.  Vi planerar hösten.
  
Boas berättar: “Trots Corona tider så fungerar Barnens Ambassads arbete i Ukraina. Mirjam och jag kan inte åka dit som vi brukar göra. Vi får nöja oss med att göra vår del här i Sverige. Vi pratar och sköter ruljangsen med teamet via Skype. Vi är tacksamma till vårt team i Ukraina som gör en stor insats för barnen. Vi är också tacksamma till alla som deltar på olika sätt i arbetet här i Sverige. Bravo!
 
Världen är grym om man inte har vänner. Du är en av oss – vi är en familj. 
 
Boas och Mirjam Adolphi, grundare
 

Zhenja 14år “vår korrespondent” skriver regelbundet till Mirjam om livet i lägret och skickar bilder på internet. Läs hans entusiastiska rapport och njut av bilderna här https://barnensambassad.se/barnen-berattar/vi-ar-framme-nu/
 
 Veckans axplock : https://barnensambassad.se/veckans-axplock/en-sommarvecka/
Plusgiro: 
415398-7

Bankgiro:
483-9478

Swisha till: 
123-113 7876

FacebooktwitterredditmailFacebooktwitterredditmail

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.